A – Ö i Mården
Aktivitetsdag
För löpande skötsel och vård av våra grönytor har vi ett skötselavtal med HSB, som även omfattar föryngrings- och underhållsbeskärning av buskar och träd. Dessa professionella beskärningar kan för det otränade ögat ibland verka drastiska, men ger på sikt vackrare växter.
Föreningens medlemmar träffas en dag varje vår och höst för att i trivsamt umgänge utföra vissa arbeten som inte ingår i vårt mark- och förvaltningsavtal. Därigenom sparar vi lite pengar genom att vi själva utför dessa arbeten. Aktivitetsdagen avslutas med ett trevligt samkväm då vi bjuds på hamburgare, korv, kaffe och lite att dricka därtill. Styrelsens mark- och miljögrupp inbjuder till aktivitetsdagen i Mårdenbladet och genom anslag i portarna.
Balkonger och uteplatser
Om du önskar sätta upp parabol m.m på din balkong/ uteplats så ska en skriftlig förfrågan ställas till styrelsen. Likaså om du vill bygga ut din uteplats, då ska en enkel skiss bifogas ansökan.
Ladda hem dokument
Anvisningar för bygglov av inglasning av balkonger
Avtal – inglasning av balkonger
Riktlinjer gällande uteplatser i markplan
Balkonglådor
Balkonglådor får bara hängas på balkongens insida – säkerhetskrav.
Barnvagnsförråd
Det är inte tillåtet att parkera barnvagnar i trapphusen. Detta för att räddningsmanskap ska kunna komma fram obehindrat. Räddningsverket har utfärdat dessa bestämmelser och övervakar tidvis att de följs.
Särskilda barnvagnsförråd finns i gatuplan vid ingångarna till L71 och L75 på gård 12 och vid L4 och L16 på gård 13.
E-nyckeln passar när du fått behörighetet dit. Behörighet beställer du hos styrelsen. Blankett för detta finns på hemsidan och i pärmarna till vänster i gårdshusen.
Ladda hem dokument
Bastu
På varje gård finns en bastu i gårdshuset för föreningens medlemmar. Du kan bara boka bastun på den gård du bor på och bara ett pass i taget. Passet är två timmar långt, men du kan, om inte bastun redan är upptagen, slå på den 30 minuter innan ditt pass börjar. Om bastun är upptagen ser du att låset på dörren visar rött.
I och med att du bokat en bastutid, har du samtidigt accepterat gällande basturegler.
För att komma in i bastun, använder du den elektroniska e-nyckeln. Du lägger den på bokningstavlans nyckelsymbol till höger innanför dörren till gårdshuset och knappar ner till “öppna” och trycker på den gröna knappen. Sen har du ca 15 sekunder på dig att öppna bastudörren. Hinner du inte, måste du göra om proceduren. Du kan bara öppna dörren under den tid du bokat bastun (+ 30 minuter före för att slå på bastun – om den inte är upptagen).
Var noga med att rengöra efter dig och se till att bastuaggregat är avslaget, fönster stängda och ljuset släckt när du lämnar bastun.
Ladda hem dokument
Bastu – Regel och användarinformation
Bredband
Föreningen har förlängt gruppavtalet för ComHems bredbandet från och med 1 december 2017 och tre år framåt. Hastigheten är 250/50 Mbit/s till en kostnad av 100 kr inkl. moms per lägenhet för föreningen. Kostnaden ingår i månadsavgiften så du debiteras inget extra för denna tjänst. Ditt TV-uttag är klart för anslutning till bredband. När du flyttar från Mården skall du lämna routern i lägenheten.
Om du vill ha högre hastighet kan du kontakta ComHem för mer information. Du får själv betala för merkostnaden.
Länk till Com Hem: www.comhem.se
Utöver ComHems bredbandserbjudande kan du teckna avtal med andra bredbands-leverantörer som då använder telefonjacket (ADSL). Om du istället vill använda fiberuttag kan du själv teckna avtal med Telia.
Länkt till Telia: www.telia.se
Byggsopor
När du renoverar din lägenhet blir det alltid en massa så kallade byggsopor. De får inte kastas som grovsopor i Mårdens grovsoprum enligt Nacka Kommuns regler. Därför får du själv transportera bort dem till någon återvinningscentral. Vad som räknas som byggsopor kan du läsa om på Nacka Kommuns hemsida www.nacka.se där du också hittar adresserna till återvinningscentralerna. Hämtning av sopor beställer du genom Nacka kommun, tel. 08-718 80 00.
Du beställer och betalar själv bortforsling av vissa sopor. Ange namn och lägenhetsnummer. Smartast är att kräva att säljaren tar hand om dem, t ex kyl, frys, tvätt, TV – till och med möbler.
Vanligt är att man för byggsopor använder sig av “storsäckar”, typ Big Pack osv. De skall märkas med ditt namn, adress och telefonnummer. Säckarna får inte placeras så att de hindrar trafik och inte heller på grönytor så att de förstörs (även om de är täckta av snö). Säckarna får stå kvar högst en vecka och skall alltid vara bortforslade senast varje fredag. Sker inte det kan Nacka Drift & Skötsel AB komma att beställa hämtning, något som kostar betydligt mer än om du/din hantverkare gör det själva.
Ladda hem dokument
Sophanteringsregler för boende i Brf. Mården
Cyklar
Utanför varje ingång finns cykelställ. Cyklar skall ställas i dessa på ett ordnat sätt. Cyklar som ligger slängda forslas bort på den boendes risk och bekostnad. Under vintern får inte cyklar ställas utanför portarna eftersom det försvårar snöröjning. Sådana cyklar kan komma att bortforslas utan föregående avisering på ägarens risk.
Märk din cykel.
Cyklar som tillhör de boende skall vara märkta med den boendes namn, lägenhetsnummer och årtal. På “Aktivitetsdagarna” kontrolleras alla cyklar. Omärkta cyklar (enligt speciella anvisningar) bortforslas på den boendes risk och bekostnad men förvaras under minst tre månader.
Orsaken är att få bort de cyklar som övergivits i samband med flytt, urväxta barncyklar, skrotcyklar och cyklar som hamnat hos Mården på annat sätt så cykelrummen inte blir överfulla.
Cykelförråd
Det är inte tillåtet att parkera cyklar i trapphusen. Detta för att räddningsmanskap skall kunna komma fram obehindrat. Räddningsverket har utfärdat dessa bestämmelser och övervakar tidvis att de följs.
Det finns ett antal cykelförråd på både gård 12 och gård 13.
E-nyckeln passar när du fått behörighetet dit. Behörighet beställer du hos styrelsen. Blankett för detta finns på hemsidan och i pärmarna till vänster i gårdshusen.
Tänk på att ställa in cyklar i cykelrummen under vintern. Ytan omkring cykelställen används vintertid för att lagra snö. Cyklar som lämnas kvar inför vintern kan komma att bortforslas utan föregående information och föreningen ansvarar inte för förlust av sådana cyklar och eventuella skador.
Ladda hem dokument
Extra förråd
Behöver du ett extra förråd så hör av dig till styrelsen eller maila till (info@brf-marden.se) som har uppgifter om eventuellt lediga sådana eller hur kön ser ut.
Fastighetsservice
Nacka Drift & Skötsel AB har ansvaret för fastighetsservice.
Felanmälan
Du ringer själv till Nacka Drift & Skötsel AB, tel. 073 551 37 45 eller via internet www.nackadrift.se
Det kan t.ex. gälla:
– Din lägenhets värme, vatten-/avlopps- och stamsystem.
– Skador av olika slag inom föreningen (i trapphus, hissar, portar, tvättstugor mm).
– Andra fel som, gäller din egen lägenhet, måste du se till att åtgärda själv, men du kan givetvis beställa arbetet genom Nacka Drift & Skötsel AB (se ovan), men det är du själv som betalar arbetet.
Har du problem med porttelefonen eller bokningssystemet, kontaktar du styrelsen, i första hand den person som handlägger sådana ärenden.
Festlokaler
Föreningen har två festlokaler, en på vardera gården, som medlemmar kan hyra för olika aktiviteter, fester mm. De har plats för 30 – 40 personer. Lokalerna är utrustade med bord, stolar, kök och köksutrustning mm.
I och med att du bokat festlokalen, har du samtidigt accepterat gällande regler. Det betyder att det är du som bostadsinnehavare som ansvarar för att reglerna följs och står till svars för dessa under hela hyresperioden.
Uthyrningsperioden är från 11.00 till 10.59 påföljande dag och kostar 300 kr per dygn. Flera dagar kan bokas i följd. Kostnaden debiteras påföljande kvartalsavi.
Bokning av festlokalen gör du antingen via internet, app eller bokningstavlorna. Om du använder bokningstavlan och festlokalen är upptagen på din gård, kan du gå till den andra gården och försöka boka där i stället. Du kommer in i bägge gårdshusen med din e-nyckel.
För att komma in i festlokalen, använder du den elektroniska e-nyckeln. Du lägger den på bokningstavlans nyckelsymbol och knappar ner till “öppna” och trycker på den gröna knappen. Sen har du ca 15 sekunder på dig att öppna dörren till festlokalen. Hinner du inte, måste du göra om proceduren. Du kan bara öppna dörren under den tid du bokat festlokalen.
Innanför dörren till festlokalen till vänster hittar du strömbrytare till lokalen. Där finns även en “Öppnaknapp” med instruktioner. Den låter dörren förbli olåst tills du trycker på den igen. Glöm inte att trycka på den när du lämnar lokalen liksom att följa anslagna städanvisningar. När du lämnar lokalen skall alltid ytterdörren inne i lokalen vara stängd. Denna kan även fungera som en entrédörr så slipper du hålla gårdshusdörren öppen.
Ladda hem dokument
Försäkring
Det är viktigt att du har en egen hemförsäkring. I månadsavgiften ingår en Bostadsrättstilläggs-
försäkring som föreningen har tecknat via Protector.
Garage
Det finns tre garage i Jarlaberg. De finns på Diligens- och Fyrspannsvägen, men närmast är Landåvägens garage. Det finns olika typer av platser: Utomhus innanför staket, under tak, med eller utan motorvärmare och i bur. Dessutom finns speciella platser för MC och mopeder. Du upprättar ett speciellt kontrakt för hyra av plats i garage. Jarlabergs Samfällighetsförening ansvarar för och äger garagen.
För frågor och hyresavtal kontakta CEMI Support, tel. 0774- 400 990 klo 07.00 – 16.00 www.cemi.se
OBS! Det är inte tillåtet att använda garagens nödutgångar annat än utom vid fara! Missbruk kan medföra att du blir uppsagd från din P-plats.
Gästparkering mot avgift finns vid samtliga garage utanför staketet.
Ladda hem dokument
Grillning
Du får inte grilla på balkonger eller uteplatser med balkonger ovanför – oset kan vara besvärande för dina grannar. Elgrill får emellertid användas.
På gård 12 finns en gemensam grill vid uteplatsen som alla kan utnyttja. Undvik tändvätska – det osar och kan vara störande! Använd hellre tändkuber eller eltändning.
Grovsoprum
Boende i Mården kan använda föreningens grovsoprum, som finns vid Landåvägens vändplan. Soprummet är bemannat och öppet måndagar mellan 19.00 – 20.00.
Det är absolut förbjudet att ställa sopor utanför eller i anslutning till grovsoprummet.
Vad du får kasta kan du läsa om på www.nacka.se.
När du renoverar din lägenhet blir det alltid en massa så kallade byggsopor. De får inte kastas som grovsopor enligt Nacka Kommuns regler. Därför får du själv transportera bort dem till någon återvinningscentral. Vad som räknas som byggsopor kan du läsa om på Nacka Kommuns hemsida www.nacka.se. Hämtning av sopor beställer du genom Nacka kommun, tel. 08-718 80 00.
Du beställer och betalar själv bortforsling av vissa sopor. Ange namn och lägenhetsnummer. Smartast är att kräva att säljaren tar hand om dem, t ex kyl, frys, tvätt, TV – till och med möbler.
Vanligt är att man för byggsopor använder sig av “storsäckar”, typ Big Pack osv. De skall märkas med ditt namn, adress och telefonnummer. Säckarna får inte placeras så att de hindrar trafik och inte heller på grönytor så att de förstörs (även om de är täckta av snö). Säckarna får stå kvar högst en vecka och skall alltid vara bortforslade senast varje fredag. Sker inte det kan Nacka Drift & Skötsel AB komma att beställa hämtning, något som kostar betydligt mer än om du/din hantverkare gör det själva.
Ladda hem dokument
Sophanteringsregler för boende i Brf. Mården
Gårdarna
Föreningen har två gårdar, gård 12 med udda nummer 45 – 77 och gård 13 med jämna nummer 4- 44. Gårdarna med lekplatser och gårdshus skall vara inbjudande och fungera som avkoppling för de boende. Därför har vi tecknat ett markavtal som ser till att blommor, växter, bär, buskar, träd, häckar etc. sköts på ett professionellt sätt så att vi kan behålla vår vackra miljö. Gårdarnas bärbuskar och fruktträd är till för alla.
På gård 12 finns en grill att användas av alla boende i föreningen. Gräsmattor och växter hjälps vi åt att vattna vid torrtider! Ta kontakt med styrelsens mark- och miljögrupp om du vill hjälpa till.
Vi ska vara rädda om gräsmattorna – de är dyra att ersätta. Därför får inte bollspel, cykelåkning etc. förekomma på föreningens gräsmattor. Vi hänvisar i stället till stora allmänningen.
Gårdhus
Föreningen har två gårdslokaler, en på varje gård. Där finns:
– Tvättstuga
– Bastu
– Festlokal
Gästparkering
För gäster finns besöksplatser. De är avgiftsbelagda dygnet runt (P-automat) och finns i anslutning till garagen. Dessutom finns det gästparkering vid Trillans väg och vid Tempo samt Volvo. Parkeringsplatserna ägs av Jarlabergs Samfällighetsförening.
Det går även att långtidsparkera (72 timmar) nere vid Bergs Oljehamn utan kostnad.
Hela Jarlaberg övervakas av ett parkeringsbolag som upprättar parkeringsbotslappar.
Parkeringsbolaget är Euro Park, tel. 0734 24 21, www.europark.se
Handduksvärmare-/tork
Vi har tidigare haft legionella och det ansågs bero på våra VVC-anslutna handduksvärmare. Därför gäller nu följande:
A. Ny handduksvärmare får ej monteras och anslutas till varmvattencirkulationen.
B. Demonterad (äldre) handduksvärmare får ej återmonteras och anslutas till varmvattencirkulationen.
Detta ovan (A och B) för att undvika legionella tillväxt enligt Säker Vatten AB*.
VVC ansluten handduksvärmare skall bytas till el-ansluten och om ytterligare komfort önskas att komplettering sker med golvvärme som är termostatstyrd och el-ansluten.
Injusteringsventil och annat i samband med demonteringen känner behörig installatör till så andra boende inte påverkas negativt av Er installation. Fotodokumentation lämnas till föreningen på utfört arbete. Vid osäkerhet tas kontakt med Nacka Drift och Skötsel, adress i trapphus, Mårdens hemsida samt i Mårdenbladet.
OBS: fara för legionellatillväxt vid felmontage efter borttagande av handduksvärmare som är VVC-buret.
*Information har inhämtats från Hampus Asp Säker Vatten AB. Säker Vatten AB har till uppgift att utveckla, förvalta och marknadsföra branschreglerna, samt att kontrollera och auktorisera rörföretag.
Hemsida
På Brf Mårdens hemsida www.brf-marden.se hittar du information om föreningen, tips, regler och annan information som kan vara bra att känna till. Du hittar också annan aktuell information från styrelsen, adresser, telefonnummer, blanketter m.m.
HSB – Medlemskap
Som bostadsrättsinnehavare i Mården ska du vara medlem i HSB. Som medlem i HSB kommer du att få en medlemstidning “Hemma i HSB”. Förutom aktuella artiklar och reportage hittar du också tips och rabatter från olika företag. HSB-medlemsavgiften ingår i månadsavgiften.
Husdjur
Hundar skall alltid hållas kopplade inom hela Jarlaberg. Rastning är inte tillåten på och i anslutning till gårdarna. Naturligtvis tar du upp hundbajset och lägger i platspåse och sedan i en av papperskorgarna som finns uppsatta lite varstans i området.
Även katter och andra husdjur måste du hålla kontroll på – de får inte ströva fritt. Vi vill absolut inte ha kattkiss och avföring i sandlådorna! Hjälp till med att sätta på nätet på sandlådorna om barn och föräldrar skulle glömma.
Kattsand får inte spolas ner i toaletten. Den orsakar med tiden stopp i avloppssystemet, med översvämning som följd. Detta kan förorsaka stora kostnader för föreningen.
Husdjur får inte tas med in i tvättstugorna på grund av allergirisk för vissa personer.
Huvudsäkringar
Får du strömavbrott kontrollerar du att dina säkringar (proppar) är hela. Om så är fallet, kan felet vara en trasig huvudsäkring. Ring Nacka Drift & Skötsel AB, tel. 073-551 37 45 under dagtid eller www.nackadrift.se och på kvällstid till någon av de personer som finns angivna under “huvudsäkringar” på sista sidan av senaste Mårdeninfo eller på den lista som finns på anslagstavlorna. Om du ringer jouren kan du komma att få betala själv.
Inköpsrabatter
Se HSB:s medlemstidning “Hemma i HSB”.
IP-Telefoni
Det går att koppla in IP-telefoni i din lägenhet. Detta gör du via kabel-TV uttaget och detta beställs från ComHem (ingår i månadsavgiften). Om du istället vill använda fiberuttag kan du själv teckna avtal med Telia.
Om du har larm skall du kontrollera med kommunen att det fungerar med IP-telefoni.
Läs mer om IP-telefoni hos Com Hem här www.comhem.se
Läs mer om bredbandstelefoni hos Telia här www.telia.se
Jour
För fel som uppstår utom ordinarie arbetstid och fordrar omedelbar åtgärd, kan du ringa jouren, Dygnet AB tel. 08-18 70 00. Tänk på att åtgärden kan debiteras den som ringer.
JOUR ÄR DYRT. Ring endast i nödfall!
Felaktiga felanmälningar får du själv betala för!
Kabel-TV
Jarlabergs Samfällighetsförening ansvarar för upphandling av Kabel-TV. Nuvarande leverantör är Com Hem och ett grundutbud av kanaler (Medium + 8 favoriter) ingår i din månadsavgift för lägenheten.
Önskar du ett större utbud än grundutbudet tar du själv kontakt med Com Hem.
Du ansvarar själv för den vanliga radio- och TV-licensen.
Paraboler är inte tillåtna i Brf Mården utom om särskilt tillstånd erhållits av föreningen.
Länk till Com Hem: www.comhem.se
Konst
Gård 12 – Bo Karman har utfört målningarna i de sex entréerna på gård 12. Målningarna är utförda i trompl´oeil-teknik (lura ögat teknik) kring temat “från antik till nutid” och med anknytning till konst- och arkitekthistorien. Konstverken gjordes på plats under och efter det att de boende flyttade in och de tog 6 månader att utföra.
Gård 13 – P.O. Landgren industridesigner och industrikonstnär har utfört konsten på gård 13. Sammanlagt 7 st. halvmodeller av båtar som passar in på lika många kända Nackaseglare båtkonstruktörer och båtbyggare har satts upp i höghusens entréer och runt dessa halvmodeller har signalflaggor i emalj satts upp som anger namnen på dessa personer och även spridda citat från den internationella signalboken. På utsidan av fastigheterna på gård 13 finns även ovanför portarna signalflaggor. De är “sifferflaggor” som visar portens nummer.
Till länk – Konsten i Jarlaberg
Kyl o frys med dispenser (kylt, ev. kolsyrat vatten och isbehållare)
Vid installation av denna typ av kyl- och frysskåp bör man försöka ha så kort VA-anslutning som möjligt dit. Det skall alltid finnas en Ballofix som är lätt att stänga av. Installation bör givetvis ske av behörig person.
Markiser
Skriftligt tillstånd av styrelsen krävs för att sätta upp markiser. Markisfärgen skall vara grå eller röd även vid byte av tyg.
Miljö
Hämtning av bygg- och grovsopor beställer du genom Nacka kommun, tel. 08-718 80 00.
Du beställer och betalar själv bortforsling av vissa sopor. Ange namn och lägenhetsnummer. Smartast är att kräva att säljaren tar hand om dem, t ex kyl, frys, tvätt, TV – till och med möbler.
Ladda hem dokument
Sophanteringsregler för boende i Brf. Mården
Mopeder, motorcyklar o dyl.
Samma regler gäller som för bilar (läs under Parkering).
Mopeder och motorcyklar får ej ställas utanför husens entrédörrar så att de hindrar Räddnings- eller Färdtjänsten. De får av brand- och miljöskäl (bl.a. lukt via ventilationen) inte ställas i cykel- och barnvagnsförråd.
Det finns speciella platser i garagen avsedda för motorcykel och moped. För frågor och hyresavtal kontakta CEMI Support telefon 0774-400 990.
Månadsavgift
Varje månad betalar du en avgift till föreningen. Månadsavgiften skall alltid vara föreningen tillhanda senast den sista arbetsdagen månaden före den månad avgiften avser. Om så inte sker kan du förlora din bostadsrätt. Avgiftens storlek bestäms av styrelsen. I avgiften ingår bl a kostnader för vatten, uppvärmning och basutbudet för kabel-TV från Com Hem (Medium + 8 favoriter), bredband och IP-telefoni (utom samtalsavgifter) via Com Hem samt Bostadsrättsförsäkringstillägget (Trygg Hansa ADE). Elförbrukningen i din lägenhet betalar du själv.
Månadsavgiften skall täcka alla våra gemensamma kostnader (underhåll av fastigheterna, räntor, amorteringar på föreningens lån, vattenförbrukning, uppvärmning och gemensam förbrukning av el, skötselavtal mm).
Kan ovan nämnda förbrukning hållas nere minskar kostnaderna för alla i föreningen.
Utskick av avier och administration av månadsavgifterna handhas av HSB Stockholm. För att underlätta kan du genom HSB Servicecenter ordna med autogiro eller e-faktura. Garageplatser administreras av CEMI Support tel.0774-400 990 www.cemi.se . Där kan du även betala genom autogiro.
Nyckelviken
Kultur-, sport- och rekreationsområde som ligger granne med Jarlaberg. Här finns bad, trädgårdar, djur, motionsslingor, picknick-ställen, utomhusscen och en härlig gammal herrgård med servering i helgerna. www.nyckelviken.com
Ombyggnad
Du får naturligtvis själv reparera i din lägenhet, men det finns vissa begränsningar. Bl.a. får du inte ta ner hela eller delar av bärande väggar, inte ändra på vatten- avlopps- och elledningar. Är du osäker kontakta styrelsen. Vidare finns regler du måste följa när det gäller ombyggnad av våtrum (bl.a badrum) och styrelsen måste alltid ha en kopia av hantverkarens våtrumsbehörighetsintyg innan arbetet påbörjas, annars kan det innebära att försäkringen inte gäller vid eventuella fel som gjorts med t ex fuktskador som följd. Speciella regler gäller också vid byte av handdukstorkar. Du måste också följa föreningens direktiv när det gäller ventilation. Läs med under punkten ventilation. Ombyggnationer med hög ljudnivå skall genomföras mellan 07.30-20 på vardagar och mellan 9-18 på helger.
Du ansvarar själv för bortforsling av byggsopor.
Ladda hem dokument
Anvisningar för reparation och ombyggnad av lägenhet
Paraboler
För att få tillstånd att montera upp en parabolantenn måste den boende göra en skriftlig anhållan till styrelsen och invänta skriftligt godkännande innan parabolantennen får sättas upp.
Av säkerhetsskäl och föreningens ansvar får en parabolantenn inte monteras på fastighetens fasader eller tak. Parabolen får inte sticka utanför den yta som motsvarar lägenhetens uteplats eller balkong.
Antenner får inte monteras så att den stör någon granne.
Ett förslag till montering på balkong är ett expanderande rör med en platta som ligger an mot golvet till ovanliggande balkong. Rör kan köpas exempelvis hos Hyrpoolen Maskinuthyrning Ektorp, tel. 08-716 01 60.
Övriga lämpliga detaljer kan köpas t.ex. i en VVS-butik.
För radhusen kan samma monteringsmodell användas eller också kan montering ske på skiljeväggen mellan de olika lägenheterna.
Parkering
Jarlabergs Samfällighetsförening administrerar föreningarnas garage. Vill du hyra en garageplats till din bil eller MC/moped, kontaktar du CEMI Support tel. 0774-400 990. www.cemi.se
Parkeringsförbud
Hela Jarlaberg planerades ursprungligen för att vara ett bilfritt område. Därför är det inte tillåtet att parkera på gator och gårdar inom området.
Gårdarna har infartsbommar som öppnas med din lägenhetsnyckel, som sitter fast i låset tills bommen åter är nerfälld. Samma gäller om du använder s.k. brandkårsnyckel.
Du får absolut inte parkera bilen på gårdarna. Det är emellertid tillåtet att åka in för snabb i- och urlastning liksom för av- och påstigning och därefter lämna gården. Detta är ett krav – för våra barns säkerhet samt att det måste vara fritt för utryckningsfordon.
Det är absolut förbjudet att stanna fordon på infartsvägarna (vid bommarna) till gårdarna utom för öppning/stängning av bommen. Det måste ALLTID vara lätt för utryckningsfordon, t ex ambulanser och brandbilar att komma in snabbt på gårdarna vid akututryckning!
Reparationer
Ingrepp i bärande konstruktioner (betongväggar, betongtak, betonggolv), ventilation, värmesystem, vatten och avloppssystem är enligt stadgarna starkt begränsade. Kontakta styrelsen eller förvaltaren för information. Följer du inte angivna regler kan du krävas på återställande. Om du reparerar badrum och liknande måste du kräva ett våtrumsbehörighetsbevis från din entreprenör och lämna det till styrelsen annars kan du bli ansvarig för framtida vatten- och fuktskador.
Avfall från ombyggnaden skall av bostadsrättsinnehavaren på egen bekostnad transporteras till kommunens återvinningscentraler i Östervik.
Reparationer med hög ljudnivå skall genomföras mellan 07.30-20 på vardagar och mellan 9-18 på helger.
Se även rubrikerna “Ombyggnad” och “Byggsopor”.
Ladda hem dokument
Ansökan om tillstånd för reparation och ombyggnad av lägenheten
Rökning
Undvik att röka på balkonger – tänk på att de som bor ovanför kan ha allergiska problem. Givetvis får du aldrig kasta cigarettfimpar från balkongen – brandfara och risk för att barn stoppar fimparna i munnen! Rökning är givetvis inte heller tillåtet i alla gemensamma utrymmen och i gårdshus och övernattningslägenheter.
Skakning av mattor mm
Skaka inte mattor etc. från balkongen.
Sophantering/Återvinning
Var noga med att följa reglerna dels för vår miljö och dels för våra kostnader. Eftersom kostnaderna baseras på volym eller vikt så innebär det att om vi minskar ner volym/vikt så minskar våra kostnader (påverkar din månadsavgift “hyra”).
Ladda hem dokument
Sophanteringsregler för boende i Brf. Mården
Snöskottning från balkong och uteplats
Det är den boendes ansvar att ombesörja snöskottning från egen balkong eller uteplats. Skador, t.ex. fukt i väggar, som uppstår på grund av mycket snö, debiteras den boende. När du skottar från balkong, kontrollera noga att ingen befinner sig nedanför!
Trapphus och entréer
Enligt brandföreskrifter ska entréer och trappor hållas rena från “lösa föremål”, dvs barnvagnar, cyklar, skor, torkmattor mm. Detta är också en förutsättning för att städning ska kunna genomföras på ett bra sätt.
Vid en brand kan små hinder och snubbelrisker innebära stor fara! Använd aldrig hiss vid brand!
Tvättstuga – Bokningsapp
Du kan också boka tvättstuga, bastu, festlokal och övernattningsrum med din smartphone (android och Iphone).
- Sök upp appen i Google Play eller App Store genom att söka på “Aptus Home” och ladda ner. Du ska sedan göra några inställningar.
- Lägg först in länken https://aptus.sakerhetsintegrering.se/marden/aptusportal
- Sedan behöver du lägga in ditt användarnamn och lösen, som är samma som du bokar via internet. Saknar du eller har glömt användanamn och lösen ta kontakt med styrelsen.
- Därefter följer du övriga instruktioner – det är ganska lätt.
4. Därefter följer du övriga instruktioner – det är ganska lätt.
Tvättstuga
På varje gård finns en tvättstuga, som kan användas av de boende på respektive gård. För att komma in till tvättstugan använder du den elektroniska e-nyckeln. Du kan bara öppna dörren om du har bokat en tvättid och inom det gällande tidsintervallet.
Boka tvättid gör du antingen via internet eller bokningstavlorna. Du kan bara boka ett tvättpass i taget. För normal- och grovtvätt är passen 3 timmar långa + 1 timmes torktid + 1 timmes “hämta tvätt” tid. För spontantvättmaskinen är tvättiden 2 timmar. Om det är mindre än 45 minuter kvar av tvättiden går maskinerna inte att starta. Spontanmaskinen kan du bara boka 20 minuter innan tvättpasset börjar.
I och med att du bokat en tvättid, har du samtidigt accepterat gällande tvättstugeregler.
För att komma in i tvättstugan, använder du den elektroniska e-nyckeln. Du lägger den på bokningstavlans nyckelsymbol och knappar ner till “öppna” och trycker på den gröna knappen. Sen har du ca 15 sekunder på dig att öppna dörren. Hinner du inte, måste du göra om proceduren. Du kan bara öppna dörren under den tid du bokat tvättstugan (+ 1 torktid + 1 timmes “hämta tvätt” tid).
Samtidigt som du öppnar tvättstugan får du information om vilken/vilka tvättmaskin/er du skall använda. När du startat dina tilldelade maskiner, kan du boka ytterligare ett pass. Men glöm inte att du åter måste öppna den nybokade maskingruppen på bokningstavlan innan det går att starta den.
Om du inte startat din maskingrupp inom 30 minuter från passet startat, annulleras din bokning och någon annan kan överta ditt pass.
För miljöns och ekonomins skull: Tvätta med fulla maskiner.
Lite tvätt i maskinerna är oekonomiskt och är en påfrestning för miljön.Överdosera inte.
Alla tvättmedel är effektiva. Vi har mjukt vatten i Nacka. Lägsta dosering räcker mer än väl. Överdosering skapar bara problem med trasiga maskiner som följd, lång tömningstid på grund av mycket lödder som i sin tur kan påverka lucköppningen. Det är givetvis inte heller bra för miljön.
Ladda hem dokument
Uteplatser
Speciella regler gäller för ombyggnad av uteplatser. Innan du börjar bygga om din uteplats ska du först skriftligt informera styrelsen och bifoga en skiss på den tänkta ombyggnaden och ha fått styrelsens skriftliga godkännande. Du måste ha ett särskilt avtal om du, eller tidigare lägenhetshavare, förändrat sin uteplats. Detta avtal gäller bara så länge du bor i lägenheten, därefter måste uteplatsen återställas till ursprungligt skick om den nye innehavaren inte är beredd att teckna ett nytt eget avtal.
Ladda hem dokument
Riktlinger gällande uteplatser i markplan
Ventilation
Lägenheterna är försedda med central frånluftsfläkt. Det är inte tillåtet att ansluta motordrivna fläktar direkt till det centralsystemet – gäller även radhusen. Kolfilterfläktar kan tillåtas under förutsättning att dessa ej ansluts direkt till den befintliga ventilationskanalen och att ventilationsledningen förses med strypdon liknande det som finns i badrummen.
Samma regler gäller även fläkt i badrum.
Kontakta styrelsens fastighetsgrupp för utförligare information.
Ansvaret för att tätningslisterna mellan karm och båge till fönster är i funktionsdugligt skick åligger på bostadsrättsinnehavaren.
Bostadsrättinnehavaren har mycket att vinna på att byta ut tätningslisterna i fönstren. Man får i utbyte en jämnare innertemperatur och mindre luftdrag i lägenheten. Kontrollera också att luftspjället fungerar samt att luftfiltret, som sitter inne i luftspjället är i bra skick. Filtret ska bytas (rengöras) årligen.
Du får inte försöka sätta igen ventilationens funktioner med plast och tapet etc.
Vinds- eller källarutrymme
Till varje lägenhet finns ett vinds- eller källarutrymme. För att förhindra fukt och mögel är det viktigt att luft kan cirkulera fritt i vindsutrymmet. Se därför till att lämna fritt utrymme så luft kan cirkulera. Naturligtvis ska du hålla snyggt och städat. Brandfarligt material får inte förvaras i vindsutrymme eller i källare. Har du en lampa som inte fungerar inne i ditt förråd byter du genast själv ut den.
OBS! Du får aldrig ställa saker i vinds- och källargångar eftersom de försvårar framkomligheten. Ställer du saker där, kommer de att kastas löpande utan vidare information och du själv kan debiteras för bortforslingskostnaderna. Överblivna saker kastas alltid i samband med aktivitetsdagarna.
Övernattningslägenheter
Föreningen har två övernattningsrum, en på vardera gården, som medlemmar kan hyra för sina gäster. De finns på Landåvägen 38 med 3 sängar och barnsäng och Landåvägen 57 med 4 sängar och barnsäng. Förutom sängar finns även ett mindre pentry med kylskåp och toalett med dusch. Det finns även ett städförråd med städutrustning och en dammsugare.
Bokning av övernattningsrummet gör du antingen via internet eller bokningstavlorna. Om du använder bokningstavlan och övernattningsrummet är upptaget på din gård, kan du gå till den andra gården och försöka boka där i stället. Du öppnar porten där övernattningsrummet finns med din e-nyckel liksom till övernattningsrummet där du lägger e-nyckeln mot nyckelsymbolen till höger om dörren. Innanför dörren till höger hänger en gästnyckel som dina gäster kan använda. Det är viktigt att du ser till att nyckeln hängs tillbaks när din hyrestid är slut, annars blir du ersättningsskyldig.
Uthyrningsperioden är från 11.00 till 10.59 sista dagen du bokat. Kostnaden är 300 kr per dygn. Högst 6 dagar i följd kan bokas. När din bokade tid är slut, kan du boka nya tider.
Kostnaden debiteras påföljande kvartalsavi.
I och med att du bokat en övernattningsrummet, har du samtidigt accepterat gällande regler.
Ladda hem dokument
Övernattningsrum – Information