Nyckelsystemet i Brf Mården
Hösten 2010 installerade Brf Mården ett nytt skalskydd (yttre låssystem) i föreningens fastigheter för att bland annat försvåra för obehöriga att komma in i våra trapphus, gårdslokaler, cykel- och barnvagnsrum. Våra radhus omfattas däremot inte av denna förändring.
Samtidigt installerades ett elektroniskt bokningssystem för våra tvättstugor, bastur, festlokaler och övernattningsrum.
E-nycklar (elektroniska nycklar)
För att komma in i trapp- och gårdshus samt cykel- och barnvagnsrum behövs en e-nyckel (elektronisk nyckel). Den är kodad med unik behörighet för varje bostadsrättshavare för att ge tillträde till olika portar och dörrar.
E-nyckeln används också vid bokning av tvättstuga, bastu, festlokal och övernattningsrum när bokningen sker på bokningstavlan i gårdshusen. Bokning kan även ske efter inloggning via internet.
Elektroniskt bokningssystemet hittar du https://brf-marden.aptustotal.se/AptusPortal/Account/Login?ReturnUrl=%2fAptusPortal%2f
Samtliga e-nycklar lämnar under bokningstiden tillträde till bokat objekt.
Varje lägenhet tilldelas 3 e-nycklar numrerade 1, 2 och 3. De är föreningens egendom och ska överlämnas till köparen vid eventuell försäljning av lägenheten. Förkommen e-nyckel ska ersättas av lägenhetsinnehavaren och kostar 300 kronor per styck. Bostadsrättshavaren är skyldig att skriftligt till styrelsen anmäla om en e-nyckel förkommit så att den kan avregistreras och en ersättningsnyckel kan beställas.
Beställning av extra e-nycklar
Om den boende behöver fler e-nycklar kan sådana beställas skriftligt via styrelsen. De kostar 300 kronor per styck.
Förlorad e-nyckel
Det är viktigt att du genast anmäler om du förlorar en e-nyckel så att den kan avregistreras för tillträde till föreningens portar och dörrar. Detta kostar ingenting, men vill du ha en ersättningsnyckel får du betala 300 kronor per styck.
OBS! Om du förlorar nyckel 1, 2 eller 3 är du alltid skyldig att skaffa en ersättningsnyckel eftersom de är föreningens egendom.
Behörighetsändring för e-nyckel
Du kan utan kostnad få ändrat dina uppgifter (namn och telefonnummer) i porttelefonen liksom få ändrad behörighet för tillträde till olika portar och dörrar. Detta måste du göra skriftligt t.ex. genom att. använda en speciell blankett som du hittar här.
När du ska flytta
Har du sålt din lägenhet och ska flytta ska du skriftligt informera styrelsen genom att fylla i blanketten E-nycklar – Utflyttningsanmälan. Du ska informera om dag när du flyttar så att dina uppgifter i porttelefonen tas bort. Du ska också informera om vilka e-nycklar du kommer att lämna till köparen. E-nyckel nr 1, 2 och 3 ska alltid lämnas till köparen eftersom de är föreningens egendom. Saknar du någon av dessa nycklar, måste du köpa en ersättningsnyckel, som kostar 300 kronor. Du beställer den på samma blankett. Om du har extranycklar och inte lämnar dem till köparen, kommer de att avregistreras. Gör detta i god tid!
Du bör också ta ut två olika ”inflyttningsblanketter” som du lämnar till köparen. Du hittar dem här.
Porttelefoner
Vid entrén till varje trapphus finns en porttelefon (inte vid radhusen). De har en display, som visar de boendes namn om den boende så önskar. Porttelefonen har också ett antal knappar och en knappsats. Displayen med namn släcks ner klockan 21.00 för att bl a undvika busringningar.
Portarna är stängda 24 timmar om dygnet. Vid strömavbrott finns batteribackup. För att komma in med e-nyckel, lägger man den i närheten av nyckelhålssymbolen och dörren låses upp.
Besökare
Om du får besök kan du nås på flera sätt, men förutsättningen är att du låtit registrera ditt namn och ett eller flera telefonnummer i systemet. Det först registrerade telefonnumret (normalt fasta telefonen) rings då upp via porttelefonen, medan övriga registrerade nummer bara kan nås via knappsatsen. Registrerade telefonnummer finns dolda i systemet och visas inte på displayen.
Ringa via displayen (endast mellan 06.00 – 21.00)
- Anvisningar för att ringa dig finns längst ner till höger på displayen. Den besökande letar upp ditt namn genom att trycka på ett par knappar. I sällsynta fall kan man behöva skrolla uppåt eller neråt för att hitta rätt namn. För att ringa dig trycker besökaren sedan på knappen vid ditt namn.När du svarar i telefonen kan du prata med din besökare i högst 30 sekunder. För att öppna trycker du på * eller 5. Om du inte vill öppna trycker du på # eller lägger helt enkelt på. Besökaren avbryter genom att trycka på X under displayen. Om besökaren knappat in fel nummer eller om telefonnumret inte finns registrerat i systemet, visas ett överstruket ”nyckelhål”.
- Din besökare kan alltså också använda knappsatsen för att ringa dig men då måste besökaren veta vilka telefonnummer du registrerat i systemet. Du öppnar på samma sätt som ovan. Mellan 21.00 och 06.00 är detta sätt det enda att nå dig på.
- Naturligtvis kan din besökare även ringa dig från sin egen mobiltelefon, men då måste du gå ner till porten för att öppna. Samma gäller när du inte vill ha ditt namn och telefonnummer registrerade i systemet. Även då måste dina besökare kontakta dig på annat sätt och du måste själv gå ner till porten och öppna.
Övriga dörrar och gårdshus
Bredvid varje dörr med elektroniskt lås finns en liten dosa med nyckelhålssymbol. För att öppna måste du ha behörighet till den dörren. Låser upp gör du genom att lägga e-nyckeln i närheten av markeringen.
Dörrar till tvättstuga, bastu och festlokal
Du kan bara låsa upp dessa dörrar under den tid som du bokat för tillträde. Låser upp gör du genom att lägga e-nyckeln i närheten av nyckelhålssymbolen på bokningstavlan i gårdshuset. Sedan har du 15 sekunder på dig att öppna dörren.
Dörr till övernattningsrum
För att ha tillträde måste du ha bokat övernattningsrummet. Först öppnar du porten och när du kommer upp till övernattningsrummet finns ännu en nyckelhålssymbol, som låser upp dörren till övernattningsrummet.